PS ingilizcede ne anlama gelir ?

Emir

New member
PS: Gizemli Bir Kısaltma, Yoksa Sadece Bir İmza Mı?

Herkese merhaba!

Bugün gündemimizde en çok karıştırılan ama bir o kadar da yaygın kullanılan bir şey var: PS… Evet, doğru tahmin ettiniz! Postscript veya başka bir şey mi? Hadi gelin, PS'nin İngilizcedeki anlamını biraz eğlenceli bir şekilde keşfe çıkalım. Hepimizin hayatına bir şekilde girmiş olan bu kısaltma, bazen yazıların sonuna yazdığımız minik ek notlardan, bazen de bir takma isme kadar her şey olabilir. Gelin, bu harflerin aslında ne ifade ettiğini ve ne kadar geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu birlikte inceleyelim!

---

PS: Postscript - “Sonradan Yazılan” veya “Şu An Hatırladım”

İngilizce’de PS, "Postscript" anlamına gelir ve bu, yazılı bir mesajın sonunda, yazarın sonradan aklına gelen bir şeyi eklemek için kullandığı bir kısaltmadır. Eğer siz de geçmişte uzun bir mektup yazdıysanız ve bir şey unutup hemen eklemek istiyorsanız, PS devreye girer. Her ne kadar çağımızda hemen hemen herkes e-posta yazsa da, eski usul mektuplarda PS’ye sıkça rastlanırdı. PS, "ah, unuttum!" diyen bir yazarın imzası gibidir.

Birine yazdığınız mektupta, her şeyin yerine oturduğundan emin olduktan sonra, aklınıza bir şey gelir ve “ah, bunu da unuttum!” diyerek PS kısmını yazarsınız. Adeta o mektubun sonradan eklenmiş minik ama önemli bir parçası olur. Aslında PS, yazdığınız şeyin tam sonu olmadığı anlamına gelir. Yani, PS yazmak, “bunu sonradan ekliyorum, ancak hala konuşmaya devam edebilirim” gibi bir çağrı yapar.

---

PS: Daha Fazla Yer, Daha Fazla İpucu, Daha Fazla Eğlence

Tabii ki, PS sadece bir “unuttum” mesajı değil. Gerçekten de, bazen PS’yi bir tür imza gibi kullanmak da oldukça yaygındır. Özellikle sosyal medyada, bir yazı, tweet veya paylaşımdan sonra PS eklemek, mesajınıza esprili bir ton katmanın harika bir yolu olabilir. Hepimizin hayatında böyle PS'lerle karşılaştığı olmuştur. Örneğin:

"Her şey mükemmel, hayat harika, ama PS: Akşam yemeğini hala yapmadım ve o çikolatalı pasta her şeyin önünde!"

Bunu sadece bir örnek olarak verebiliriz, ama gerçek şu ki, PS kullanımı, bazen yazının içine küçük, tatlı bir dokunuş ekler ve okuyucuya, yazının hâlâ bitmediğini, hala "ekleyecek bir şeyim var" dediğini gösterir.

---

PS: Neden Erkekler ve Kadınlar Farklı Kullanır?

Gelelim biraz daha sosyal ve psikolojik bir bakış açısına! Erkekler ve kadınlar farklı şekillerde düşünür ve yazarlar. PS kullanımı da buna dahil olabilir. Erkeklerin daha çözüm odaklı ve stratejik düşünme eğiliminde oldukları bilinen bir gerçek. Bu bağlamda, PS’yi erkekler çoğunlukla bir şeye dikkat çekmek, bir hatırlatma yapmak için kullanırlar. Örneğin:

"Her şey yolunda, işleri toparladım, ancak PS: Pazartesi günü de toplantıya hazırlıklı olmalısın."

Kadınlar ise PS’yi genellikle daha empatik bir şekilde kullanabilir. Birinin ruh halini veya hislerini göz önünde bulundurup, iletişimi daha yumuşak hale getirebilirler. Örnek bir kullanım şöyle olabilir:

"Bugün çok güzel bir gündü, ama PS: Eğer bir şeylere üzüldüysen, sana gerçekten yardımcı olmak isterim."

Kadınlar PS'yi, yazılarının sonunda okuyucusuna "benimle bir bağlantı kurabilirsin" diyen bir imza gibi kullanabilir. Bu, sadece unutulmuş bir bilgiyi eklemek değil, aynı zamanda duygusal bağ kurma arzusudur.

---

PS: Dijital Dünyada PS – #UnutmaAmaPaylaş!

Teknoloji ilerledikçe, PS'nin kullanımı da değişti. Hemen hemen her platformda, PS kısaltması artık sadece geleneksel mektuplarda değil, sosyal medyada, e-postalarda ve dijital mesajlaşmalarda da yerini almış durumda. Hatta bazen PS, yazıyı bir anda daha dikkat çekici hale getirmek için kullanılabilir. Dijital dünya, PS’yi bir dikkat çekici ipucu haline getiriyor. Hangi platformda olursanız olun, PS koymak, bazen “şu an çok önemli bir şey söylüyorum” demenin eğlenceli bir yolu olabilir.

Dijital dünyada, PS’nin bir anlamı da "Paylaşmayı Unutma" veya "Bir Ekstra Not" olabilir. Hani o "gizli" mesajlar vardır ya, sonunda birine gizlice bir şey söylemek istersiniz. İşte PS, tam olarak bu gizemi yaratmak için mükemmeldir.

---

PS: Sonunda Bir İpucu – Sosyal Medya ve Pazarlama

PS, pazarlamada da oldukça sık kullanılan bir stratejidir. Şirketler, kampanya mesajlarını gönderirken sıkça "PS" kullanır. Bir e-posta veya gönderi, daha fazla dikkat çekmek için sonuna bir PS eklenebilir:

“Yeni ürünlerimiz şimdi satışta! PS: Bugün son gün, acele et!”

Pazarlamacılar, PS’yi genellikle bir çağrı yapma veya son dakika fırsatları yaratma amacıyla kullanır. Bu şekilde, bir müşteriye ya da kullanıcıya, son bir hatırlatma yapabilir ve onları harekete geçirebilirler.

---

PS: Hangi Durumlarda PS Kullanmak İyi Bir Fikir Olur?

Evet, şimdi PS’nin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını öğrendik. Ama hangi durumlarda PS yazmak gerçekten uygun olur? İşte bazı durumlar:

- Bir şey unuttuysanız, hemen PS’de ekleyebilirsiniz!

- Mesajınızı eğlenceli hale getirmek istiyorsanız, küçük bir PS eklemek harika olabilir.

- Pazarlama stratejisi olarak, dikkat çekici bir PS kullanabilirsiniz.

- Bazen, yazının sonunda ek bir bilgi vermek isterseniz, PS işinizi görebilir.

Ama unutmayın, her zaman çok fazla PS kullanmamaya dikkat edin. Aksi takdirde, PS bir noktada gereksiz hale gelir.

---

Sonuç: PS, Bir İmza Mı, Yoksa İletişim Aracı Mı?

PS, kelimenin tam anlamıyla yazıların sonunda önemli bir imza olabilir, ama bazen de iletişimi daha etkili hale getirecek güçlü bir araçtır. Tıpkı bir arkadaşınıza yazdığınız, bazen esprili bazen de ciddi olan o minik eklemeler gibi. Sonunda ise PS, her zaman yazılarımızda bizim unutulmuş bir detay eklediğimiz değil, hala konuşacak daha çok şeyimiz olduğunu gösteren bir sinyaldir. Şimdi ise, siz PS hakkında ne düşünüyorsunuz? Hayatınızda kullandığınız en yaratıcı PS nedir?

Gelin, bu konuyu birlikte tartışalım!