Windows Güncellemesi Nasıl Iptal Edilir ?

Sinan

New member
Windows Güncellemesi Nasıl İptal Edilir?

Merhaba arkadaşlar! Bugün sizlerle Windows güncellemelerini nasıl iptal edebileceğinizi detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Windows güncellemeleri, işletim sisteminizi en güncel ve güvenli tutmak için önemli olsa da, bazen bu güncellemeleri ertelemek veya tamamen durdurmak isteyebilirsiniz. İşte bu durumda neler yapabileceğinizi anlatacağım. Adım adım ilerleyelim ve güncellemeleri nasıl iptal edebileceğinizi öğrenelim.

1. Güncelleme Ayarlarından Güncellemeleri Durdurmak

İlk adım olarak, Windows güncellemelerini geçici olarak durdurmak için ayarlara göz atalım.

### Adım 1: Ayarları Açın

- **Başlat Menüsü**'ne tıklayın ve **Ayarlar**'ı seçin.

- Ayarlar menüsünden **Güncelleme ve Güvenlik** sekmesine gidin.

### Adım 2: Güncellemeleri Duraklat

- Güncelleme ve Güvenlik sekmesinde **Windows Update** kısmına gelin.

- Burada, "Güncellemeleri 7 gün duraklat" seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneğe tıklayarak güncellemeleri geçici olarak duraklatabilirsiniz.

### Adım 3: Daha Fazla Seçenek

- Eğer daha uzun süreli bir duraklatma istiyorsanız, **Gelişmiş Seçenekler**'e gidin ve burada güncellemeleri 35 güne kadar duraklatma seçeneğini bulacaksınız.

Bu adımlarla, Windows güncellemelerini geçici olarak duraklatabilirsiniz. Ancak unutmayın, bu sadece geçici bir çözümdür ve belirli bir süre sonunda güncellemeler yeniden aktif olacaktır.

2. Windows Hizmetlerini Kullanarak Güncellemeleri Durdurmak

Daha kalıcı bir çözüm arıyorsanız, Windows Hizmetleri üzerinden güncellemeleri tamamen devre dışı bırakabilirsiniz.

### Adım 1: Hizmetler Penceresini Açın

- **Başlat** menüsüne sağ tıklayın ve **Çalıştır**'ı seçin.

- Çalıştır penceresine **services.msc** yazın ve Enter'a basın.

### Adım 2: Windows Update Hizmetini Bulun

- Açılan hizmetler penceresinde, **Windows Update** hizmetini bulun.

- Liste oldukça uzun olabilir, bu yüzden alfabetik sıraya göre kolayca bulabilirsiniz.

### Adım 3: Hizmeti Devre Dışı Bırakın

- Windows Update hizmetine sağ tıklayın ve **Özellikler**'i seçin.

- Özellikler penceresinde, Başlangıç türünü **Devre Dışı** olarak ayarlayın.

- Hizmet durumu kısmında **Durdur** butonuna tıklayarak hizmeti durdurun.

Bu adımlar, Windows Update hizmetini tamamen devre dışı bırakacak ve artık güncellemeler otomatik olarak indirilip kurulmayacaktır. Ancak, güncellemeleri tamamen kapatmanın güvenlik risklerini de beraberinde getirebileceğini unutmayın.

3. Grup İlkesi Düzenleyicisi ile Güncellemeleri Yönetmek

Eğer Windows 10 Pro veya Enterprise kullanıyorsanız, Grup İlkesi Düzenleyicisi ile güncellemeleri daha detaylı bir şekilde yönetebilirsiniz.

### Adım 1: Grup İlkesi Düzenleyicisini Açın

- **Başlat** menüsüne gidin ve **gpedit.msc** yazarak Enter'a basın.

### Adım 2: Windows Update Ayarlarını Bulun

- Grup İlkesi Düzenleyicisi'nde, **Bilgisayar Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Windows Update** yolunu izleyin.

### Adım 3: Ayarları Değiştirin

- Burada, "Otomatik Güncellemeleri Yapılandır" seçeneğini bulun ve çift tıklayın.

- **Devre Dışı** seçeneğini seçin ve **Uygula** butonuna tıklayın.

Bu adımlarla, Grup İlkesi Düzenleyicisi üzerinden Windows güncellemelerini devre dışı bırakabilirsiniz. Bu yöntem, özellikle daha büyük ağlarda veya kurumlarda kullanılan bir yöntemdir.

4. Kayıt Defteri Düzenleyicisi ile Güncellemeleri Durdurmak

Bir diğer yöntem ise Kayıt Defteri Düzenleyicisi ile güncellemeleri kapatmaktır. Bu yöntem, biraz daha ileri düzey kullanıcılar için uygundur.

### Adım 1: Kayıt Defteri Düzenleyicisini Açın

- **Başlat** menüsüne gidin ve **regedit** yazarak Enter'a basın.

### Adım 2: Doğru Anahtarı Bulun

- Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nde şu yolu izleyin: **HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindowsWindowsUpdateAU**

### Adım 3: Yeni Anahtarlar Oluşturun

- Sağ tıklayarak yeni bir DWORD (32-bit) değeri oluşturun ve adını **NoAutoUpdate** olarak belirleyin.

- Bu değere çift tıklayın ve **Değer Verisi** olarak 1 yazın.

Bu adımlarla, Kayıt Defteri Düzenleyicisi üzerinden güncellemeleri durdurabilirsiniz. Ancak, kayıt defterinde değişiklik yapmanın riskli olabileceğini ve dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın.

5. Windows Update Sorun Giderici Kullanmak

Eğer bir güncelleme işlemi sırasında sorun yaşıyorsanız, Windows Update Sorun Giderici kullanarak bu sorunları çözebilirsiniz.

### Adım 1: Sorun Gidericiyi Açın

- **Başlat** menüsüne gidin ve **Ayarlar**'ı açın.

- **Güncelleme ve Güvenlik** sekmesine gidin ve **Sorun Gider** seçeneğini seçin.

### Adım 2: Windows Update Sorun Gidericiyi Çalıştırın

- **Ek sorun gidericiler** seçeneğine tıklayın.

- Burada **Windows Update** sorun gidericisini bulun ve çalıştırın.

### Adım 3: Sorunları Çözün

- Sorun giderici, güncellemelerle ilgili olası sorunları tespit edecek ve çözmek için size rehberlik edecektir.

Bu yöntem, güncellemeler sırasında karşılaşılan sorunları hızlı bir şekilde çözmenize yardımcı olabilir.

Sonuç ve Öneriler

Windows güncellemelerini durdurmak veya iptal etmek çeşitli yollarla mümkün. Ancak, güncellemelerin önemli güvenlik yamalarını ve