Arnavut biberi acı mı ?

Gulersin

Global Mod
Global Mod
“Bir Tencere Yemeğin İçinden Doğan Soru: Arnavut Biberi Gerçekten Ne Kadar Acı?”

Forumda uzun zamandır yazmıyordum. Ama geçen hafta yaşadığım bir akşam yemeği, sıradan bir sofrayı bir tartışma masasına çevirdi. Her şey, Bursa’daki küçük mutfakta kaynayan bir tencerenin içine atılan birkaç parça Arnavut biberiyle başladı. O an kimse bunun sadece bir yemek değil, tarih, kültür ve karakterler arası bir düşünce yolculuğuna dönüşeceğini bilmiyordu.

“BİR SOFRANIN BAŞLANGICI: TESADÜF GİBİ GÖRÜNEN KARAR”

O akşam sofrada dört kişiydik. Mert, planlı ve çözüm odaklı biri olarak her zaman yemeklere “stratejik” yaklaşırdı. Biberleri keserken bile “ısı dengesi”, “acı skalası” gibi kavramlarla konuşurdu. Yanında Elif vardı; daha sezgisel, insan odaklı ve sofrayı sadece yemek değil, bir bağ kurma alanı olarak gören biri.

Ben ve Zeynep ise arada bir denge kurmaya çalışıyorduk. Zeynep, biberi eline alıp kokladığında yüzünde hafif bir gülümseme belirdi:

“Bu Arnavut biberi… acı mı gerçekten? Yoksa adı mı bizi korkutuyor?”

Mert hemen devreye girdi:

“Scoville ölçeğine göre orta-üst seviyede. Ama doğru pişirilirse acısı dengelenir. Asıl mesele dağılım.”

Elif ise biberi ince ince doğramadan önce durdu:

“Acı dediğimiz şey sadece dilde mi olur? Bazen insanlar da ‘fazla acı’ diye kenara bırakılır.”

O an mutfakta kısa bir sessizlik oldu. Sadece tencerenin kaynama sesi duyuluyordu.

“ARNAVUT BİBERİNİN TARİHSEL YOLCULUĞU”

Ben o sırada internette kısa bir araştırma açtım. Arnavut biberi, Balkan mutfağının Osmanlı döneminden kalan kültürel bir mirasıydı. Göç yolları, tarım alışkanlıkları ve yerel adaptasyonlarla bugüne gelmişti. Acılığı ise yetiştiği toprağa, güneşe ve hatta tohumun genetik seçimine bağlı olarak değişiyordu.

Bu bilgi Mert’in ilgisini çekti:

“Demek ki aynı biber, farklı toprakta farklı strateji gerektiriyor.”

Elif ise daha farklı bir yerden yaklaştı:

“Demek ki insanlar da böyle… Aynı hikâye, farklı yerde farklı acı bırakıyor.”

O anda fark ettim ki, bir biber sadece bir gıda değil; geçmişle bugün arasında köprü kuran küçük bir anlatıcıydı.

“ACI TARTIŞMASI BÜYÜRKEN: ZİHİNLERİN ÇATIŞMASI DEĞİL, TAMAMLANMASI”

Biber yemeğe karıştıkça konu büyüdü. Mert acıyı kontrol edilmesi gereken bir değişken gibi görüyordu. Ona göre her şey ölçülebilir ve optimize edilebilirdi. Hatta şöyle dedi:

“Eğer acıyı doğru dağıtırsak, yemeğin genel performansı artar.”

Elif ise buna gülümseyerek karşılık verdi:

“Ya bazı insanlar acıyı dağıtmak değil, hissetmek isterse? Belki de mesele kontrol değil, deneyimdir.”

Zeynep araya girdi:

“İkinizin de dediği doğru olabilir. Ama bazen acı, paylaşınca hafifler.”

İşte o an fark ettim ki mesele sadece biberin acılığı değildi. Erkeklerin çözüm odaklı ve sistem kuran yaklaşımı ile kadınların ilişki kuran, anlam arayan yaklaşımı aynı sofrada birbirini tamamlıyordu. Biri yemeği yönetiyordu, diğeri yemeğin ruhunu kuruyordu.

“TOPLUMSAL HAFIZA VE BİR BİBERİN ANLATTIKLARI”

Arnavut biberi aslında Balkanlar’dan Anadolu’ya uzanan göç hikâyelerinin sessiz bir tanığıydı. Göç eden ailelerin tohumla birlikte taşıdığı sadece bir bitki değil, aynı zamanda bir hafızaydı. Her acı, bir yer değiştirmenin, bir uyum çabasının ve bazen de kaybedilen bir yurdun izini taşıyordu.

Mert bu noktada konuyu farklı bir yere taşıdı:

“Bu aslında bir adaptasyon modeli. İnsanlar gibi biber de yeni ortama göre davranış değiştiriyor.”

Elif ise daha derin bir yerden baktı:

“Belki de adaptasyon dediğimiz şey, biraz da kendimizden vazgeçmek demek.”

Bu cümle sofrada ikinci sessizliği yarattı. Bu kez sessizlik rahatsız edici değil, düşündürücüydü.

“SON TADIM: ACININ GERÇEK TANIMI”

Yemek hazır olduğunda herkes tabağını aldı. İlk lokma ile birlikte Arnavut biberinin etkisi kendini gösterdi. Ama ilginç olan şuydu: Herkes farklı bir “acı” hissediyordu.

Mert için bu, dengelenmesi gereken bir veri gibiydi.

Elif için, geçmişten gelen bir duygunun yankısıydı.

Zeynep için ise paylaşınca hafifleyen bir deneyim.

Ben ise şunu düşündüm: Acı, gerçekten biberde miydi, yoksa onu nasıl algıladığımızda mıydı?

“FORUM SORUSU: SİZİN SOFRANIZDA ACI NEYİ TEMSİL EDİYOR?”

Bu yazıyı burada bitirirken asıl soruyu bırakmak istiyorum:

Bir Arnavut biberi gerçekten acı mı, yoksa onu acı yapan bizim geçmişimiz, beklentilerimiz ve birlikte yaşama biçimimiz mi?

Sizce acı, ölçülebilen bir şey midir yoksa paylaşıldıkça şekil değiştiren bir deneyim mi?

Ve en önemlisi… sofranızda acıyı kim yönetiyor, kim hissediyor?