Örtük program ne demek KPSS ?

Emir

New member
Örtük Program Ne Demek KPSS? Bir Derinlemesine Analiz

Herkese merhaba! Bu yazıyı yazarken kafamda en çok sorulan sorulardan biri olan "Örtük program ne demek?" sorusu vardı. Özellikle KPSS'yi geçmek isteyenlerin sıklıkla karşılaştığı bir terim olan bu kavramı daha yakından incelemek istiyorum. Örtük program, genelde görünmeyen, ama toplumsal yapılar ve bireylerin davranışlarını şekillendiren bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Peki, KPSS’de bu ne anlama geliyor ve bu terimi nasıl daha iyi anlayabiliriz?

Yazının sonunda, sadece bu kavramı öğrenmekle kalmayacak, aynı zamanda toplumdaki etkilerini, tarihsel kökenlerini ve gelecekteki olası sonuçlarını daha net bir şekilde görmüş olacağız. Hadi başlayalım!

Örtük Program Nedir? Temel Tanım

Örtük program, genel olarak, toplumsal normlar ve değerler doğrultusunda bireylerin hareket etmelerini sağlayan görünmeyen bir yapı olarak tanımlanabilir. Bu kavram, ilk bakışta fark edilmese de, insanları ve toplulukları çeşitli biçimlerde etkileyen, bazen bilinçli olarak göz ardı edilen ve bazen de kendiliğinden gelişen bir olgudur.

KPSS’de ise örtük program, çoğu zaman eğitim ve toplumsal yapıların etkisiyle şekillenen sistematik bir yapı olarak karşımıza çıkar. Yani, bir kişi sınavlara girerken, toplumun ve sistemin belirlediği kurallara, değer yargılarına ve yapılara göre şekillenmiş bir ortamda hareket eder. Örneğin, eğitim sisteminin belirlediği sınav müfredatları ve öğrencilerin ne şekilde eğitildiği, büyük ölçüde toplumsal bir örtük programın sonucudur.

Bu durumu bir örnekle açıklayalım: Yükseköğretim kurumlarına girişteki sınavlardaki başarı, sadece bireysel çabaların değil, aynı zamanda toplumdaki genel eğilimlerin de etkisiyle şekillenir. Toplum, öğrencilere hangi konularda bilgi edinmeleri gerektiğini, hangi yetkinliklerin önemli olduğunu dolaylı yoldan belirler. Bu da örtük bir programın parçasıdır.

Tarihsel Kökenler: Örtük Programın Geçmişi

Örtük programın tarihsel kökenlerine baktığımızda, aslında bu kavramın çok eski zamanlara dayandığını görebiliriz. Toplumların sosyal normları, değerleri ve güç ilişkileri, tarihsel süreçlerle birlikte şekillenmiş ve bu yapı, örtük programların temelini oluşturmuştur. Antik toplumlardan günümüze kadar, bireylerin ve grupların nasıl davranmaları gerektiği konusunda belirli kurallar yerleşmişti.

Örneğin, Orta Çağ'da toplumsal sınıflar arasındaki farklılıklar, bireylerin yaşam biçimlerini doğrudan etkiliyordu. Sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyal anlamda da bir hiyerarşi vardı. Bu düzen, o dönemdeki bireylerin davranışlarını belirleyen örtük bir programdı.

Modern zamanlara baktığımızda ise, eğitim sistemlerinin yerleşmesiyle birlikte, bu örtük programlar çok daha belirginleşti. Türkiye'deki KPSS örneği üzerinden gidersek, eğitim sisteminin belirlediği müfredat, hangi konularda ne kadar derinlemesine bilgi edinilmesi gerektiğini belirliyor. Bu da bir tür örtük programın ürünüdür. Eğitimdeki başarıyı sadece bireysel çaba ile açıklamak, bu örtük yapıların etkilerini göz ardı etmek olur.

Örtük Programın Günümüzdeki Etkileri: Eğitim, Toplum ve Ekonomi

Örtük programların günümüzdeki etkilerini incelediğimizde, toplumsal yapıyı oluşturan birçok faktörün, bu yapıyı bilinçli ya da bilinçsiz şekilde güçlendirdiğini görürüz. Eğitimdeki sistematik eşitsizlikler, ekonomik eşitsizlikler, hatta günlük hayatımızda karşılaştığımız pek çok norm, örtük programların toplumun her katmanına yayılmasına yol açar.

Eğitimde, belirli bir alandaki bilgi ve becerilerin öğrencilere nasıl sunulduğu, onları hangi alanlarda daha çok teşvik ettiğimiz, bu örtük programların etkisiyle şekillenir. Örneğin, toplumsal cinsiyet rolleri, erkeklerin genellikle sayısal alanlarda daha başarılı olmalarına dair toplumsal bir inanç oluşturmuş ve buna bağlı olarak eğitim sistemleri de bu inancı dolaylı yoldan desteklemiştir. KPSS sınavlarında da benzer bir durum gözlemlenebilir. Çoğu kişi, sınavların sadece bilgiye dayalı olduğunu savunsa da, aslında bilgiye erişim, eğitim düzeyi ve aile yapısı gibi faktörler de büyük bir rol oynamaktadır. Yani, toplumun belirlediği örtük program, hangi alanlarda başarılı olacağınıza dair büyük bir etkiye sahiptir.

Gelecekteki Olası Sonuçlar: Değişim ve Yeni Perspektifler

Gelecekte, örtük programların toplumsal yapıyı nasıl şekillendireceği, toplumların değişen değerleri ve eğitimdeki reformlarla yakından bağlantılıdır. Bu yapılar zaman içinde değişebilir. Örneğin, eğitim sisteminde cinsiyet eşitliği üzerine yapılan reformlar, erkeklerin genellikle tercih ettiği meslekler üzerinde değişiklik yaratabilir. Ayrıca, eğitimdeki dijitalleşme ile birlikte, bilgiye ulaşım daha eşitlikçi hale gelebilir ve bu da örtük programların etkinliğini sorgulatabilir.

Gelecekte, toplumsal yapılar daha açık ve kapsayıcı hale geldikçe, örtük programlar da daha görünür hale gelebilir. Bu, her bireyin daha eşit fırsatlara sahip olduğu bir toplum yaratmak için önemli bir adım olacaktır.

Sonuç: Örtük Programın Toplumsal Yapıya Etkisi ve Kişisel Perspektifler

Sonuç olarak, örtük program, toplumsal yapılar ve eğitim sistemleriyle derinlemesine bağlantılıdır. Bu kavramın ne kadar planlı olduğunu ve etkilerinin ne kadar güçlü olduğunu anlamak, bireylerin toplumsal yapıları ve ilişkileri daha iyi kavramalarına yardımcı olur. Her ne kadar örtük programlar bazen görünmeyen ve analiz edilmesi zor yapılar olsa da, onların toplum üzerindeki etkisi oldukça büyüktür.

Peki sizce, örtük programlar yalnızca tarihsel ve toplumsal faktörlerden mi kaynaklanıyor, yoksa bilinçli bir şekilde şekillendirilen bir yapıya mı sahip? Toplumdaki bu gizli yapıları nasıl daha fazla gözlemleyebiliriz? Bu sorular üzerine düşünerek, hem kişisel hem de toplumsal açıdan daha derinlemesine analizler yapabiliriz.

Yorumlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum!